Buurthuis Oud Overdie

Op 16 december 2018 traden we ’s middags  inmiddels voor de derde keer  op in Buurthuis Overdie in Alkmaar, ditmaal in hun nieuwe locatie. Nadat de goed gevulde zaal eerst enkele rijmen, verhalen en anekdotes in het West-Friese dialect had kunnen aanhoren –onder andere doorspekt met de onnavolgbaar droge humor van Aris Bouwens – mochten wij het resterende gedeelte vóór de pauze opvullen. Langzaam maar zeker kwam de zaal ‘op temperatuur’ en voor we het wisten kondigde zich de pauze aan.

Na een goede inwendige verzorging werd nog een aantal West-Friese vertelsels rondgestrooid, waarna het aan ons was om de finishing touch aan te brengen en gelet op het enthousiasme van de aanwezigen en het redelijk hoge meezing-gehalte slaagden we daar aardig in. Het feit dat één van de aanwezigen, die zelf jarenlang actief was geweest als zanger van het klassieke lied, ons  na afloop complimenteerde met het niveau waarop wij die middag zongen, gaf aan dat we hier waarschijnlijk niet voor de laatste maal geweest waren. Onder het bekende motto ‘kleine geschenken onderhouden de vriendschap’ kregen wij als dank na afloop allemaal een doosje heerlijke Belgische pralines mee, waarvan echter verwacht mocht worden dat die de feestdagen niet zouden gaan halen.

=============================================================================================

 

 

JAARCONCERT 2018

Nadat de afgelopen maanden, (overeenkomstig de titel van een liedje van een inmiddels overleden bekende Amsterdamse volkszanger), ‘met bloed, zweet en tranen’, was gerepeteerd onder de bezielende leiding van Peter Batenburg, mochten we het publiek op 8 december –getooid in de nieuwe rode overhemden met zwarte strik - laten zien waar dat allemaal toe geleid had.                                                                                                                                      

Voor een al weken vóór die tijd totaal uitverkochte Vermaning in Wormerveer werd die avond tevens gememoreerd dat de Zaanse Parelvissers dat jaar officieel 5 jaar bestonden. Al vanaf het eerste nummer, een lied speciaal voor die avond door één van de koorleden geschreven, zat de stemming er goed in en de avond had al heel snel een hoog meezing-gehalte. Oude en bekende nummers werden afgewisseld met nieuwere en het eerste deel van de avond vloog om, waarna het Accordeonensemble Deku uit Amsterdam Noord het podium overnam en onder leiding van een bevlogen dirigent het publiek trakteerde op een aantal nummers die de stemming alleen nog maar verhoogden.

Na de pauze was het weer onze beurt en in de vertrouwde zwarte overhemden met rode bretels werkten we toe naar de finale, waarin we onderweg werden geconfronteerd met enkele technische problemen, hetgeen echter de pret niet kon drukken en die ook snel weer verholpen waren. Nadat de voorzitter na afloop enkele mensen in een toespraak persoonlijk had bedankt en letterlijk in de bloemetjes had gezet, konden we terugkijken op een zeer geslaagde avond en ging iedereen met een voldaan gevoel naar huis.

=============================================================================================

November 2018

Het tweede optreden in de maand november was op de 22ste bij Verzorgingshuis Evean Festina Lente in Assendelft. Festina Lente staat voor HAAST U LANGZAAM maar ruim voor aanvang van ons optreden was de zaal al vol en werden overal stoelen vandaan gehaald zodat iedereen een zitplaats had. Voor de pauze hebben we allemaal nummers gezongen die de afgelopen jaren op ons repertoir stonden. Na de pauze hebben we ook een aantal liedjes gezongen die wij op het jaarconcert op 8 december officieel voor het eerst gaan presenteren. Voor ons heel leuk om te doen en de bewoners hebben, zoals wij hoorden, ook erg genoten van ons optreden. Naar aanleiding van de eerste reacties mogen we afleiden dat we hier nog wel een keer terg komen.


Op 15 november was ons eerste optreden die maand bij het promotie-bedrijf JUICE aan de Kabelweg in Amsterdam, waar onze Kees een paar dagen in de week als zogenaamde duizendpoot werkzaam is. Het bedrijf bestond 15 jaar en dat werd natuurlijk gevierd. Nadat de gasten – en wij dus ook – onthaald waren op drankjes en borrelsnacks, kwam tegen 18.30 uur de snackcar voorrijden en kon iedereen zich tegoed doen aan diverse oosterse gerechten. Nadat die achter de diverse huigen verdwenen waren, konden wij aantreden voor ons eerste blok. Hoewel de voor het overgrote deel jongere feestgangers doorgaans toch aan een geheel ander repertoire gewend waren, zat de sfeer er die avond toch al redelijk snel in - mede door een aantal Amsterdamse liedjes uit onze bundel - en werd zelfs enkele malen de polonaise ingezet.
Na een korte pauze, waarin een totaal ander soort muziek ten gehore werd gebracht, eveneens van een geheel ander geluidsniveau, zongen wij nog een viertal nummers waarmee voor ons een einde kwam aan een gezellige avond. Aansluitend kon Kees ons mededelen dat hij van diverse kanten van zijn veel jongere collega’s had vernomen dat ze zich prima met ons optreden hadden vermaakt.

 

 

Een druk weekend (?)

In het weekend van 14/15 juli 2018 mochten wij een tweetal optredens verzorgen: op de zaterdag waren wij present op het Mosselfeest bij Restaurant Op de Haven in Culemborg en de zondag-middag daarna vermaakten wij de aanwezigen in het Erasmushuis in Zaandam. In tegenstelling tot wat er gezongen wordt in de eerste refreinregel van wat zo’n beetje onze herkenningsmelodie is geworden (Ik wil nooit meer werken, ik ga nooit meer iets doen) begon het op deze manier toch wel heel erg verdacht veel op werken te lijken. Echter, gelet op het plezier dat ons publiek op beide dagen duidelijk ten toon spreidde, gekoppeld aan de vreugde die wij zelf aan de optredens beleefde, mag je stellen dat er geen leuker “werk” is dan zingen. In Culemborg werd het, mede dankzij de uitstekende verzorging van de uitbater van het prachtig gelegen en gezellige Restaurant Op de Haven, een spetterend gebeuren met een drietal optre-dens van het koor en twee muzikale en vocale intermezzo’s van Peter Batenburg. Tegen midder-nacht ging een ieder weer op weg naar huis om toch enigszins uitgeslapen weer te kunnen verschijnen in het Zaanse Erasmushuis. Toen de gezellige zaal daar was vol gestroomd kregen we met het geboden repertoire een werkelijk zeer enthousiaste zaal voor ons. Diverse keren werd de polonaise gelopen. De middag was eigenlijk te snel voorbij en de loftuitingen waren niet van de lucht. Zeer waarschijnlijk zijn we daar niet voor het laatst geweest.

Korenfestival Culemborg

Ter gelegenheid van 700 jaar Stadsrechten voor Culemborg waren “De Zaanse Parelvissers” uitgenodigd op het korenfestival. In de haven van Culemborg stond een enorme tent waar het festival werd gehouden. De tent was geen overbodige luxe want het weer werkte niet erg mee. Vanaf het begin van het festival was er al een grote belangstelling en in de loop van de middag was de tent nokkie vol. Ook bij dit optreden van “De Zaanse Parelvissers” onder muzikale leiding van Peter Batenburg werd er door de aanwezige volop gedanst en ook de polonaise ontbrak niet.

Een woord van dank aan het organisatie, Havenkoor De Deining, voor de prima verzorging en het mooie programma met zes deelnemende koren.