31-03-2019   MENNISTENERF

Op de laatste dag van het kwartaal mochten wij acte de présence geven in de tot de laatste stoel uitverkochte Arend Dikzaal van het Mennistenerf in Zaandam. Na de soundcheck zat al bij ons openings- en herkenningslied de stemming er goed in. Peter was deze middag geweldig op dreef met zijn soms humoristische aankondigingen, die onze liedjes als cement aan elkaar metselden. Meerdere malen werd er tijdens het zingen gedanst en op de uitnodigingen tot ‘variée’ ontstonden er inderdaad wisselende contacten, die hier gelukkig alleen maar zorgden voor verhoging van de feestvreugde. Het viel op dat in deze altijd gezellige zaal die middag diverse mensen heel enthousiast meezongen met het repertoire dat voor iedereen zeer herkenbaar was. Na afloop werd al direct vanuit de organisatie contact gelegd om ons nogmaals naar het Mennistenerf te laten komen, iets wat wij zeer zeker graag zullen doen.

=============================================================================================

 

CARNAVAL IN ZUIDSCHERMER

Op maandagmiddag 4 maart 2019 mochten wij in Partycentrum ’t Torenerf in Zuidschermer tijdens de 50+ middag het carnavalsfeest opluisteren van Carnavalsvereniging De Batavieren. Prins Mazzel de 1e heette ons welkom en hij bleek vergezeld van nogal wat graven (personen in dit geval) en – qua uiterlijke schoonheid een stuk fraaiere – gravinnen. Nadat de gasten plaats hadden genomen konden wij hen opwarmen met een mix van door Peter gekozen nummers, die de stemming er snel inbrachten en meerdere malen een polonaise ontlokten aan de prins en zijn gevolg, aangevuld met diegenen uit het publiek die nog redelijk goed ter been waren.

In de pauze werd door een aardige reserve-hofdame een quiz op de aanwezigen losgelaten met vragen die soms toch voor wat hoofdbrekens zorgden. Hierna mochten wij ons tweede blok door de luidsprekers laten klinken en ook tijdens dit deel van ons optreden – hoewel soms ten zeerste daartoe uitgenodigd door Peter - moesten de benen van de prins en zijn hofhouding van de vloer. Na afloop mochten we van diverse kanten vernemen dat we voor een zeer geslaagde middag hadden gezorgd en dat is altijd fijn om te horen.

=============================================================================================

    

CARNAVAL IN WOGNUM

Ver boven de grote rivieren waren wij, ieder op zijn eigen manier carnavalesk uitgedost, op zondag 24 februari 2019 aanwezig op een gezellige carnavalsmiddag in de Sweelinckhof in Wognum, waar we welkom werden geheten door Laurentius, Prins der Krotenkokers.

Door de prins zelf, vergezeld van zijn hofhouding en de dansmariekes en begeleid door de klanken van de Hofkapel der Krotenkokers, werd de polonaise geopend, waarna wij ons eerste blok liedjes ten gehore konden brengen,  uiteraard door Peter zorgvuldig passend uitgezocht aan de hand van de stemming in de zaal,  en die zat er echt al heel snel in.

Na ons eerste optreden werd de zaal getrakteerd op een uitvoering van de al genoemde dansmariekes, gevolgd door een muzikale bijdrage van de enthousiaste hofkapel. Hierna volgde ons tweede blok en ook bij die liedjes werd meermalen de polonaise in gezet, zowel door onze eigen aanhang als door de lichtvoetige dansmariekes, die een souplesse aan de dag legden waar wij als oude knarren alleen maar jaloers op konden zijn. Peter honoreerde zelfs een verzoek uit de zaal om de bekende lofzang op de Amsterdamse Westertoren (die wij vreemd genoeg niet op ons repertoire hebben staan) uit zijn accordeon te toveren, waarbij hij zelf de coupletten vocaal voor zijn rekening nam en wij, met de gehele zaal als ondersteuning, het refrein.

Uiteraard liep de middag enigszins uit, maar niemand klaagde daarover en als dank werden wij zelfs door Prins Laurentius in hoogsteigen persoon omhangen met een onderscheiding in de Orde der Krotenkokers, en daar doe je zoiets dan ook voor. Op die manier werd carnaval in West-Friesland met een Zaans accent een geslaagde middag.

============================================================================================= 

Buurthuis Oud Overdie

Op 16 december 2018 traden we ’s middags  inmiddels voor de derde keer  op in Buurthuis Overdie in Alkmaar, ditmaal in hun nieuwe locatie. Nadat de goed gevulde zaal eerst enkele rijmen, verhalen en anekdotes in het West-Friese dialect had kunnen aanhoren –onder andere doorspekt met de onnavolgbaar droge humor van Aris Bouwens – mochten wij het resterende gedeelte vóór de pauze opvullen. Langzaam maar zeker kwam de zaal ‘op temperatuur’ en voor we het wisten kondigde zich de pauze aan.

Na een goede inwendige verzorging werd nog een aantal West-Friese vertelsels rondgestrooid, waarna het aan ons was om de finishing touch aan te brengen en gelet op het enthousiasme van de aanwezigen en het redelijk hoge meezing-gehalte slaagden we daar aardig in. Het feit dat één van de aanwezigen, die zelf jarenlang actief was geweest als zanger van het klassieke lied, ons  na afloop complimenteerde met het niveau waarop wij die middag zongen, gaf aan dat we hier waarschijnlijk niet voor de laatste maal geweest waren. Onder het bekende motto ‘kleine geschenken onderhouden de vriendschap’ kregen wij als dank na afloop allemaal een doosje heerlijke Belgische pralines mee, waarvan echter verwacht mocht worden dat die de feestdagen niet zouden gaan halen.

=============================================================================================