KOOR, CORONA, EN WAT DIES MEER ZIJ

Normaal gesproken zou hier een verslagje staan van ons volgende optreden, nadat we op 16 februari een optreden mochten verzorgen in het Mennistenerf in Zaandam. Maar ja….. er was inmiddels een eng iets ontsnapt uit een laboratorium in het verre China, iets met een code-achtige naam als COVID19, en de wind zat in de verkeerde hoek dus daar bleef het niet bij. Wereldwijd besmettingen, ziekenhuizen met hun IC-units overvol, regeringen in paniek, onvoldoende mondkapjes en andere beschermende materialen en noem maar op.

Voor we het goed en wel beseften zaten we in een intellectuele lockdown – nooit eerder van dat begrip gehoord trouwens – allemaal om kwetsbare groepen te beschermen en om het enge iets geen kans te geven zich verder te verspreiden. Het gevolg voor De Zaanse Parelvissers was dat voorlopig al geplande optreden werden gecanceld en alsof dat nog niet erg genoeg was mochten we ook niet met 10 man bij elkaar komen om te repeteren. Onze immer positief denkende secretaris maande ons nog wel om dan maar thuis te oefenen, maar aangezien ik een koorzanger ben en geen solist en ook nog eens in een toch wel redelijk gehorige 50+-appartementenflat woon, wilde ik dat de buren, die het in deze tijd toch al zo moeilijk hadden, niet aandoen.

Gelukkig trad er begin juni wat versoepeling op in de van overheidswege opgelegde beperkingen en konden we, hoewel aanvankelijk nog niet geheel compleet en met inachtneming van o.a. de 1,5-meter-regeling, voorzichtig aan weer gaan repeteren voor ons jaarconcert, dat nog steeds gepland staat voor 31 oktober dit jaar in De Stoomhal in Wormer.

De Zaanse Parelvissers bij Carnavalsvereniging De Batavieren

Op maandagmiddag 24 februari 2020 waren De Zaanse Parelvissers (in carnavalskleding) te gast bij carnavalsvereniging De Batavieren in Café 't Torenerf in Zuidschermer. De Batavieren hadden daar een gezellige carnavalsmiddag georganiseerd voor 50+ ers waarbij wij het muzikale gedeelte mochten verzorgen. Ter gelegenheid van carnaval was ons programma wat aangepast en het duurde dan ook niet lang of de eerste dansparen stonden op de vloer. Ook de liedjes waarop een polonaise gelopen kon worden ontbraken niet en met Prins Carnaval voorop gevolgd door de Raad van Elf en de Hofdames liep ook een gedeelte van de aanwezige gasten vrolijk mee. In de eerste pauze presenteerde de Hofdames een quiz waarin enkele pittige vragen zaten. Na ons tweede optreden was er nog een humoristische film met enkele plaatselijke grootheden in de hoofdrol. Voor ons was dit een gezellig optreden wat, aan de reacties te merken, ook bij het publiek in de smaak viel.

===================================================================

MENNISTEN ERF ZAANDAM – 16-02-2020

Terwijl buiten Dennis, de tweede winterstorm die we in februari over ons heen kregen, redelijk woest tekeer ging, hadden veel mensen deze barre weersomstandigheden getrotseerd om in de altijd gezellige Arend Dik-zaal van het Mennistenerf naar ons te komen luisteren. De stemming zat er als vanouds weer snel in en dat inspireerde Peter dusdanig dat hij op zijn humoristische wijze de nummers aan elkaar verbond in een leuke interactie met koor en publiek.

In het eerste blok werd al een polonaise gelopen en stonden er regelmatig dansparen op de vloer die zich op een dusdanige wijze voortbewogen dat je er hun leeftijd niet aan afzag. Nadat we in de pauze – middels een hapje en een drankje - prima waren verzorgd, konden we aantreden voor het twee deel van ons programma. Wat er gezongen zou worden was ook voor ons niet bekend, omdat Peter dat altijd bepaalt aan de hand van de sfeer in de zaal en hij dat feilloos aanvoelt en trouwens, in het Mennistenerf is sfeer nooit een probleem.

Op die manier kwam het einde van de middag volgens velen te vroeg, maar als troost kon er gemeld worden dat De Zaanse Parelvissers alweer geboekt zijn voor het volgende seizoen.

==================================================================

 

OPTREDEN IN DE PALM IN AMSTERDAM

Gezelligheid kent geen tijd. Dat zou het motto kunnen zijn voor de super gezellig middag in het hartje van de Amsterdamse Jordaan. Op zondag 12 januari ons eerste optreden van 2020 in gebouw "de Palm" uiteraard in de Palmstraat. Nadat "onze" Peter de zaal lekker had opgewarmd met zijn veelal Amsterdamse nummers waarop direct gedanst werd was het de beurt aan een rij van zangers die in het publiek aanwezig waren. Zo ook wij, De Zaanse Parelvissers. We mochten twee optredens verzorgen. Zoals op bovenstaande foto te zien werd er ook bij ons optreden volop gedanst en ook de polonaise ontbrak niet. Wij hebben genoten deze middag en aan de reacties van het publiek te merken hebben die ons optreden ook gewaardeerd.

===================================================================

BUURTHUIS OVERDIE IN ALKMAAR

Op zondag 15 december mochten wij als jaarafsluiting ’s middags onze stemmen bundelen tijdens een – inmiddels bijna traditioneel - optreden in buurthuis Overdie in Alkmaar. Ruim voordat we om 13.30 uur met ons herkenningsnummer aan de aftrap verschenen, was de zaal al nagenoeg helemaal gevuld met een, naar wat later bleek, enthousiast publiek.               Tussen de diverse goed verzorgde traktaties door konden we de mensen vermaken met bekende nummers, die dan ook vrij massaal werden meegezongen nadat ze met instemmende herkenning waren begroet.

In de pauze werd door een dansgroep van meisjes een voorstelling gegeven, gebaseerd op diverse Kerstliederen en de souplesse die deze kinderen op de bühne legden, kon onze koorleden – die gemiddeld toch ruim de 70 jaar aantikten – alleen maar jaloers doen kijken.

Na de pauze hesen wij ons weer het podium op om het publiek weer enthousiast mee te laten delen in het plezier dat zingen veroorzaakt. Nogmaals werd er ruimhartig meegezongen, geklapt en zelfs enkele malen de polonaise gelopen en op die manier kwam het einde nog vrij onverwacht. Gelet op de sfeer van de decembermaand mochten wij, vlak vóór ons afscheidslied, het prachtige nummer “Als met Kerst de torenklokken luiden, wordt het stil bij ons hier aan de Zaan” ten gehore brengen. Voor deze gelegenheid werden de laatste drie woorden van die zin vervangen door “aan de Jordaan”, dit vanwege het toch redelijk hoge Amsterdam-gehalte van ons koor, maar daarover hebben we geen klachten ontvangen. Sterker nog, volgend jaar op 20 december zijn we weer van de partij in buurthuis Overdie.

=================================================================

De Zaanse Parelvissers in Landsmeer.

Op zaterdagavond 23 november 2019 was het jaarconcert van accordeonvereniging DEKU in het dorpshuis van Landsmeer. De Zaanse Parelvissers waren uitgenodigd om daar een gastoptreden te verzorgen. De aftrap werd verzorgt door de Music Players (het instroomorkest van DEKU). Vervolgens mochten wij, De Zaanse Parelvissers, tot de pauze optreden. Zoals gebruikelijk bij een optreden werd er gestart met het nummer “Parelvissers met Pensioen”. Direct bij het eerste nummer deed de zaal gezellig met ons mee. Ook bij het vervolg bleken we te maken te hebben met een zeer enthousiaste zaal. Wat zingt dat toch lekker. Bij de aankondiging van ons slotnummer klonk een luid “ooooch” uit de zaal maar het programma moest verder. Na de pauze een prachtig optreden van de Accordeonband DEKU (gevorderde muzikanten) en tot slot de dansgroep The Minstrels. Deze dansgroep, bestaande uit leden en aanhang van DEKU, bracht een wervelende komische show. Zoals verwoord door één van onze zangers: wat een gezellige avond. Ons optreden ging erin als koek en ook DEKU liet zich van zijn beste kant zien en een geweldig einde. Wij hebben genoten!

===================================================================

Wij weer in Wognum

Op de middag van zaterdag 19 oktober mochten we ons laten zien maar vooral horen in Party-centrum Stam in Wognum . We waren uitgenodigd door de plaatselijke afdeling van De Zonnebloem om daar ons vocale kunnen te vertonen. De zaal zat al ruim voordat we acte de présence gaven volledig gevuld, iets wat altijd een extra kick geeft. Nadat we de, laten we het maar de inleidende beschietingen van Peter noemen, achter de rug hadden konden we vóór de pauze al snel merken dat de stemming er goed in zat. Sommige nummers brachten een aantal aanwezigen in de juiste stemming om de polonaise in te leiden en er was zelfs een dame die het aandurfde om tijdens onze zang Leen een zoen te geven.

Na de pauze, waarin een aantal dames werd versierd - met zilveren en zelfs gouden speldjes vanwege hun verdiensten voor De Zonnebloem- gooide Peter alle spreekwoordelijke remmen los, zowel muzikaal als vocaal, en het zeer enthousiaste publiek liet na afloop weten een geweldige middag te hebben gehad, niet in de laatste plaats enkele dames die door onze eigen imitatie van Fred Astair (Willem dus) uit het publiek werden gehaald en naar de dansvloer werden geleid. Deze middag was, hetgeen iedereen achteraf beaamde, veel te snel voorbijgevlogen. Het door Peter voor deze middag gekozen repertoire speelde in dat succes een grote rol.

===================================================================

 

12-09-2019: Evean Guisveld

Nadat de meeste van onze koorleden de vakantie(s) achter de rug hadden was het op dondermiddag 12 september weer zover: we mochten weer eens optreden. Ditmaal stond onze geluidsinstallatie opgesteld in Evean verzorgingscentrum Guisveld in Zaandijk. Al vroeg zaten enkele toeschouwers in de zaal, kennelijk om verzekerd te zijn van een goed ‘plekkie’. Toen om kwart over drie de zaal goed gevuld was, konden we aftrappen met ons openingslied, tijdens welk even het geluidsniveau werd getest en goed bevonden.

Door het enthousiasme van het publiek was het voor onze muzikaal leider Peter Batenburg – in de aankondiging door een heuse lady-speaker Pater Betenburg genoemd, een naam die we er misschien wel inhouden – niet moeilijk een passend repertoire uit zijn accordeon en onze kelen tevoorschijn te toveren. Peter bleek zelfs zo genereus om enkele verzoeknummers te honoreren, wat bij het publiek in zeer goede smaak viel. De pauze na het eerste blok kwam op die manier zeer snel.

Na een korte verfrissing begonnen we aan ons tweede blok met voor velen heel herkenbare nummers en het meezinggehalte was dan ook meer dan gemiddeld hoog. In het publiek zat zelfs iemand met een handmicrofoon die werkelijk alle liedjes meezong. Het werd op die manier een werkelijk heel gezellige middag die eigenlijk veel te snel voorbij was, maar we zijn daar vast niet voor het laatst geweest.